Ce inseamna fericirea? De unde vine? Cat de fericit esti acum?
Poate si tu iti adresezi intrebari similare din cand in cand. Cert este ca putine lucruri sunt sigure in aceasta viata. In afara de moarte si legile fundamentale ale fizicii, majoritatea dintre noi vrem sa fim fericiti.
Dar ce este fericirea?
Fericirea este o stare trecatoare care te impinge sa faci lucruri bune si pentru ceilalti. De asemenea te face sa zambesti mai des, imbunatateste sanatatea, iti face viata mai lunga si e pur si simplu misto.
Cu toate ca studii asupra fericirii sunt facute inca de pe vremea lui Aristotel, stiinta psihologiei pozitive nu a ajuns inca la adolescenta. Cu toate astea, avem bazele a ceea ce inseamna fericirea si cum o putem planta in viata noastra.
Daca citesti pana la final, vei afla cateva informatii practice ce te pot ajuta in perioada urmatoare sa devii mai satisfacut, bucuros si implinit.
Fericirea se bazeaza pe trei piloni:
In primul rand este placerea.
Placerea este partea care are durata cea mai scurta dintre toate. De asemenea, nu este sustenabila. Este atunci cand bei o bere cu prietenii, asculti o piesa frumoasa, mananci ciocolata sau pur si simplu te uiti la serialul tau preferat.
Dar de ce nu este sustenabila? Cu toate ca ciocolata este delicioasa, are textura ideala si este suficient de cremoasa cat sa iti faca stomacul sa zambeasca, daca mananci cinci deodata, a cincea parca nu mai este la fel de buna ca prima.
Cat de des cauti placere in timpul zilei? Cat de bine reusesti sa te concentrezi pe ceva ce iti va aduce rezultate pe termen mediu sau lung? Care sunt placerile tale secrete?
Al doilea pilon este cel al fluxului.
Fluxul este acea stare de imersiune totala si de concentrare absouta cand timpul pare sa incetineasca si lucrurile merg ca pe roate. Este acea stare mentala optima in care se atinge varful performantei, cand se depaseste orice simt al constiintei de sine si al timpului, instinctul fiind acela care preia controlul. Tine, de asemenea, de progresul pe care il facem la anumite proiecte din viata personala sau profesionala si de evolutia sinelui.
Stii acel examen la care te-ai pregatit inca de la inceputul semestrului, sau proiectul de la serviciu care se deruleaza de patru luni sau poate dormitorul copiilor pe care te-ai concentrat in ultimele cinci saptamani? Ei bine la un momentdat le-ai realizat. Nu a fost tot timpul placut, ocazional ai atins starea de flux, dar predominant a trebuit sa muncesti practic. Tinand cont ca decizia de a te implica a fost una deliberata si ti-ai asumat responsabilitate pentru ea, pot sa pun pariu ca sentimentul de satisfactie care a venit este de departe mai intens decat ciocolata despre care vorbeam mai sus. !
Cat de constient iti traiesti viata? Petreci suficient timp de calitate cu tine insuti? Cat de des experimentezi fluxul?
Al treilea pilon si cel mai important este despre contributie.
Daca te simti deprimat sau nefericit si nu stii de unde sa incepi o schimbare, mergi si fa ceva pentru altcineva decat pentru tine. Alege-ti o cauza la nivel macro si implica-te in ea. Fie ca este vorba de politica, religie, familie, copii sau eradicarea saraciei, faptul ca faci ceva pentru mai mult decat pentru tine aduce acel nivel de implinire dupa care tanjim cu totii.
Iti amintesti senzatia aia cand ai dat niste banuti cuiva pe strada, ori ceva de mancare unui nevoias infometat sau pur si simplu cand ai ajutat o batranica sa treaca strada? Cum ar fi ca aceasta senzatie sa fie sustenabila?
Ce este important pentru tine in aceasta perioada? Daca ai putea sa faci diferenta intr-o arie a vietii, ce ti-ai alege? Ce te atrage cel mai mult? Cum recunosti ca deja ai inceput sa faci progres in directia dorita? Daca ai avea o bagheta magica si ai putea sa rezolvi o problema, care ar fi aceasta?
Sunt multe lucruri importante pentru noi si pentru societate si, din fericire, suntem in acest proces spre mai bine. In unele zile am oportunitatea sa conversez cu zeci de oameni si am prilejul sa observ ca din ce in ce mai multi semeni constientizeaza importanta contributiei. Placerea este intr-adevar importanta, dar cand deja le ai pe celelalte doua. Este precum capsuna de pe tort.
Ei si ce-i cu toate astea? Ce poti sa faci acum?
In termeni teoretici, iti lansez provocarea sa traiesti mai echilibrat. Fii mai atent la satisfacerea placerilor pe termen scurt dar ai grija si la ce plantezi pe termen lung. Investeste in tine si ai grija de inima ta dar fii atent si la nevoile celor din jurul tau caci suntem cu totii conectati la aceeasi sursa si venim cu totii din acelasi loc.
In termeni practici, iti lansez provocarea sa petreci timp de calitate cu tine insuti in fiecare zi. Stai intr-o pozitie confortabila, relaxat si gandeste-te la viata ta, la lucrurile esentiale tie. Ai un pix si o hartie aproape si noteaza ce vine. Daca nu stii ce iti doresti, la un moment dat vor aparea idei care te vor duce in directia potrivita. Daca stii deja ce iti doresti, acest exercitiu iti „largeste banda mentala” si te ajuta sa obtii mai multa claritate, creativitate si insufletire.
Dupa cum spuneam, fericirea este un cumul de factori dupa care cu totii tanjim in aceasta viata. Cand suntem mai fericiti avem tendinta sa ii facem si pe ceilalti fericiti si din acest punct de vedere fericirea este o responsabilitate. Poate deja ai observat si tu ca lucrurile la care te gandesti mai des au tendinta sa apara mai mult in viata ta.
Mahatma Gandhi spunea ca omul este un produs al gandurilor sale si ca devine ceea ce gandeste. Te incurajez sa reflectezi la lucrurile pe care ti le doresti si sa iti amintesti mai des faptul ca, in aceasta viata, cand ai ceva ce porneste din inima, totul este posibil.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Start typing and press Enter to search