Cand a fost ultima data cand te-ai simtit singur fiind inconjurat de colegii de la serviciu, prieteni sau chiar familie?
In zilele noastre se intampla deseori sa avem comunicare – schimbul de informatie, dar sa lipseasca conexiunea – schimbul de emotie.
Obiectivul acestui articol este acela de a ridica constientizarea asupra acestei diferente, sa o recunosti mai mult in viata ta astfel incat sa reusesti sa ai din ce in ce mai multa conexiune. La final vei ramane si cu trei lucruri practice in acest sens.
Poate te-ai gandit si tu la asta, dar creatia pare sa apara din imperfectiune. Probabil asa a aparut si limbajul, din dorinta noastra de a transcende izolarea si singuratatea. Si la inceput trebuia sa fie usor, chestii de supravietuire: apa, tigru, mancare.
Dar unde chestiunea devine cu adevarat interesanta este cand am inceput sa comunicam lucruri abstracte. Adica ce este frustrarea? Dar iubirea? Cand eu zic iubire, sunetul iese din gura mea si bate in timpanul tau, apoi merge prin acest circuit complex neuronal, prin amintirile tale de iubire sau lipsa iubirii, tu inregistrezi raspunsul si spui ca ai inteles, dar de unde stiu ca ai inteles? Caci cuvintele sunt doar niste simboluri, sunt inerte. Iar dincolo de asta, cand comunicam, cand simtim ca ne-am conectat si avem impresia ca suntem intelesi apare un fel de uniune spirituala. Acest sentiment poate sa fie trecator dar este unul dintre lucrurile pentru care traim.
Care sunt momentele tale de conexiune in aceasta perioada?
Universitatea Harvard a facut cel mai lung studiu asupra fericirii din istorie. Au urmarit o serie de oameni inca de pe bancile facultatii. I-au chestionat stufos in fiecare an. Poate te surprinde sa afli ca nu banii sunt cel mai puternic motivator pentru fericire, ci relatiile. Cei care au ajuns sa prinda varsta de 75 de ani nu au fost cei care aveau cei mai multi bani, ci aceia care, in perioada lor de 50, aveau cele mai bune relatii, adica cea mai buna conexiune.
Dar ce sta in calea conexiunii?
In primul rand (nu in ordinea vreunei importante) este frica de a fi judecat. Atunci cand te simti judecat ai tendinta sa te aperi si sa te inchizi in carapace, te cenzurezi singur si incetezi sa te mai exprimi liber si autentic. De asemenea, in capul tau incepe sa se deruleze un dialog separat, un film din trecut sau un scenariu apocaliptic pentru viitor. Aceasta galagie este pentru conexiune la fel de utila ca o crosa de golf intr-un meci de tenis.
Al doilea lucru ce sta in calea conexiunii este egoismul. Uneori esti prea atent la tine ca sa mai fie spatiu si pentru ce se intampla in jurul tau. Ti s-a intamplat vreodata sa presupui ca ceea ce ai tu de zis este mai important decat ce vrea persoana din fata ta sa spuna si astfel o intrerupi constant? Sunt sigur ca in mintea ta ai cele mai bune intentii dar este o vorba care spune ca drumul spre iad este pavat cu ele.
Ce vreau sa spun aici este ca daca in conversatiile cu prietenii, colegii sau familia se aude predominant vocea ta, poate sa fie vorba despre mai multa comunicare si mai putina conexiune.
Al treilea aspect ce sta in calea conexiunii este suferinta. Viata inseamna suferinta, in sensul ca suferinta este inevitabila. Indiferent cine esti, care este statutul tau, cati bani ai sau cat de evoluat esti, exista lucruri in viata ta care sunt diferite de dorintele tale si asta iti provoaca suferinta. Daca esti o persoana care isi seteaza obiective si le si realizeaza, poate deja ti-ai dat seama pana acum ca de fiecare data cand atingi un obiectiv apare altul mai mare.
Dar poate nu esti genul cu ‘obiective’ si esti multumit cu ce ai si cu locul in care esti. Ai putea sa zici ca suferinta asta nu ti se aplica tie, dar este adevarat? Poate ca iubita se comporta diferit de cum iti doresti, copiii seamana mai mult cu tata decat cu tine sau poate ca ti-ai gasit bicicleta zgariata in parcare. Toate aceste lucruri produc in tine suferinta.
Ce poti face ca sa transcenzi comunicarea si sa ajungi la conexiune?
In primul rand este important sa ai grija de tine, de starea ta. Fa miscare regulat. Nu trebuie neaparat sa mergi la sala, si mersul pe jos inspre si de la serviciu este util. O alta chestiune care ajuta este alimentatia: ai grija sa mananci mancare colorata plina de vitamine si tine cont ca 4-5 mese sunt mai bune decat 2-3. Si, poate cel mai important lucru este sa petreci timp de calitate cu tine. Daca tu nu esti conectat la tine, cine este conectat cu celalalt? Stai cu tine cateva minute in fiecare zi in liniste sau ascultand muzica ta preferata. Ai aproape o agenda si un pix pe care sa capturezi cicalelile sau ideile geniale care vor veni.
Urmatorul aspect este sa fii realmente curios si interesat la ce vrea celalalt sa spuna. Adreseaza intrebari cu intentia de a intelege si a descoperi ce se afla in cealalta persoana.
Dar cum sa fac asta, ai putea sa intrebi. Cand celalalt vorbeste, nu cauta sa iti formulezi un raspuns in minte inainte ca el sa termine. Da-ti voie sa fii surprins de ce ai putea sa descoperi. Uneori nu vei avea nimic de spus la ideea celeilalte persoane, si atunci poti sa dai doar din cap in sens ca ai inteles. Asculta cu judecata suspendata. Cand iti este greu sa faci asta, adu-ti aminte ca este doar un obicei pe care poti sa ti-l dezvolti si cu cat exersezi mai mult cu atat mai usor devine.
Un alt lucru ce faciliteaza conexiunea este zambetul. Atunci cand zambesti se contracta mai putini muschi pe fata ta decat atunci cand stai serios. Si de asemenea, vazandu-te ca zambesti persoana din fata ta se relaxeaza si ea.
Cu siguranta aceste lucruri functioneaza pentru ca le-am incercat. Acum depinde de tine cat de sarguincios esti si cat de mult iti doresti sa ai mai multa conexiune in viata ta. De asemenea, in afara de acestea, mai sunt si altele care functioneaza si te incurajez sa cauti pana cand le descoperi pe ‘ale tale’.
Deci, drag prieten, am vorbit despre barierele conexiunii, adica frica de a fi judecat, egoismul si suferinta. Apoi am vazut ca daca avem grija de starea noastra, ii ascultam pe ceilalti cu interes si zambim mai mult ne conectam mai usor cu cei din vietile noastre iar asta este o piatra de temelie in ceea ce priveste fericirea.
In final, sunt constient de faptul ca fericirea inseamna lucruri diferite pentru fiecare dintre noi dar cred ca deja ai observat in viata ta faptul ca atunci cand ai parte de conexiune, lucrurile par sa fie suficiente si perfecte exact asa cum sunt. Te incurajez sa iti acorzi mai multa atentie tie, mediului din care faci parte dar si tuturor oamenilor in general pentru ca, cea mai la indemana sursa de invatare este persoana din fata ta.
Chiar daca in unele zile este mai greu decat in altele, imi doresc ca acest articol sa te inspire sa iti amintesti mai des faptul ca, in aceasta viata, cand ai ceva ce porneste din inima, totul este posibil.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Start typing and press Enter to search