Cand a fost ultima data cand ai constientizat ca te simti stresat?

Cat de prezent este stresul intr-o zi obisnuita?

Care sunt acele lucruri care functioneaza pentru tine ca sa te eliberezi de stres?

Scopul randurilor urmatoare este acela de a te ajuta sa constientizezi mai bine declansatorii stresului in viata ta si la final iti voi oferi trei modalitati simple, prin care sa te eliberezi atunci cand nevastuica apare.
Emotia care sta la baza stresului este frica. Sigur ai auzit de raspunsul lupta sau fugi! Cand mintea noastra percepe pericol sau risc, produce adrenalina, creste ritmul batailor inimii si aceste lucruri ne cresc abilitatea de a iesi din pericol. Pe vremea cand traiam in pesteri, acest plus ne oferea avantajul sa vanam pentru urmatoarea noastra masa.
In multe aspecte, munca este acum noul vanat – este cum noi, ca animale, ne hranim familiile nu prin vanat, ci fiind recompensati cu bani ca sa ne platim mancarea si adapostul. Acest lucru ne satisface prima nevoie umana, cea a securitatii. Aducem acasa “sunca”. In acest sens, munca este inca despre supravietuire si este in continuare un instinct primar care ia foarte in serios acest lucru, cu toate ca suntem in situatia in care am putea sa supravietuim si fara sa muncim.
Adrenalina este sanatoasa pentru organism, dar in cantitati mici. Atunci cand trece peste acest nivel, ea devine nesanatoasa si ne duce de la motivatie si momentum la stres si asfixiere. Ei bine, stresul are atat simptome cat si declansatori. Printre simptomele fizice se numara: muscatul unghiilor, lipsa apetitului, indigestia, dorinta arzatoare de mancare si zahar s.a., iar printre simptomele comportamentale se numara: lipsa motivatiei, dificultati in concentrare, inabilitatea de a termina o sarcina, frica de esec, furia s.a. Cat de des constientizezi aceste simptome? Cat de prezente sunt ele in viata ta?
Cu toate ca simptomele sunt importante, ce poate fi si mai important sunt lucrurile care declanseaza stresul. In zile noastre, tinand cont de viteza cu care se desfasoara viata, cele mai comune cauze ale stresului pe care le-am identificat sunt lipsa controlului, frica de ridicol si conflictul.
Lipsa controlului: fie ca este vorba de schimbari in echipa, organizatie sau echipa din care faci parte, este una dintre cele mai intalnite cauze ale stresului. Un proiect sau un set de actiuni par mult mai in control cu cat ai mai multa claritate si nu cu cat ai realizat din ele iar stresul este produs de lipsa claritatii. Claritatea este pentru calm, in timp ce neclaritatea este pentru stres.
Frica de ridicol: oameni perfect inteligenti si rezolabili sunt prinsi in a-si dori sa prezinte o imagine cat mai de succes in toate timpurile fata de sefi, colegi sau prietenii lor. Fie ca esti gazda unei sedinte, prezinti un material la o conferinta sau livrezi un proiect, acest tip de anxietate te poate lovi.
Conflictul: persoanele care spun ca le place conflictul fie mint, fie nu merita sa le cunoastem ! Evitarea conflictului este o cauza majora de stres. Unele conflicte sunt mai benefice decat evitarea lor si o conversatie curajoasa este un prilej de crestere, evolutie si armonie pentru toate partile implicate.
Acum ca ai putin mai multa claritate asupra declansatorilor si cauzelor stresului, hai sa vedem care sunt acele trei lucruri cu care poti sa incepi ca sa te eliberezi.
Primul lucru pe care poti sa il faci este sa iei o foaie si un pix si sa scrii despre ce ti se intampla, despre ce experimentezi. Poti rupe, arde sau arunca apoi hartia iar acest act simplu contribuie la relaxarea mintii tale subconstiente.
Al doilea lucru pe care il poti face este sa impartasesti cu o persoana apropiata trairile. Acest act te elibereaza pentru moment si te imputerniceste sa faci alegeri mai intelepte in armonie cu obiectivele tale.
Si cel mai important lucru care functioneaza pe termen scurt este sa te opresti pentru cateva momente, sa constientizezi ca esti mai mult decat mintea ta, decat corpul tau si decat problemele percepute, sa constientizezi ca esti o parte din ceva magic numit viata. Daca asta nu este de ajuns, poate gandul la faptul ca la un momentdat calatoria aceasta se va termina iti poate oferi sustinere suplimentara.
Bineinteles ca sunt mult mai multe metode si modalitati precum sunt si mult mai multe cauze ale stresului. Mai sus le gasesti pe cele care functioneaza mai bine pentru mine si pentru oamenii cu care am lucrat pana acum. Daca nu functioneaza de la inceput, ramai linistit si persevereaza cu incredere caci sunt precum mersul pe bicicleta in sensul ca mai greu este pana prinzi echilibru.
In final vreau sa te incurajez sa ai grija de tine, sa te cauti pe tine in fiecare zi, sa traiesti in armonie cu tine si esenta ta si sa iti amintesti ca singurul moment pe care il avem vreodata este cel prezent si doar din el iti poti construi viata pe care ti-o doresti. Ai putea sa iti amintesti de asemenea ca, atunci cand ceva porneste din inima, in viata, totul este posibil.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Start typing and press Enter to search