In ultima vreme din ce in ce mai multe conversatii merg spre traiul constient.
Ce inseamna sa traiesti constient?
Traiul constient inseamna responsabilitate, asumare si implicare. Cum adica? Ei bine este vorba despre a face lucrurile pe care noi le-am decis sau acceptat in cel mai bun mod posibil, ca si cum viata noastra ar depinde de asta.
Traiul constient este despre a realiza ca esti distras, a realiza ca esti bucuros, a realiza ca esti trist, ca viata e buna ori mai putin buna sau mai stiu eu cum. Inseamna sa iti dai seama ca esti mai mult decat gandurile si emotiile tale. Cum imi dau seama, ai putea intreba?!
In primul rand tu influentezi si uneori controlezi gandurile. Poti sa decizi la ce sa te gandesti. Problema este ca acest proces a devenit compulsiv si nu reusesti sa faci asta mereu. Cat despre emotii, poate ai observat ca in functie de lucrurile la care te gandesti sau felul in care iti misti corpul influenteaza emotiile. Este ceva in tine care poate sa observe emotiile si gandurile in timp ce ele se petrec. Mai mult decat atat, uneori poti sa observi ca observi aceste lucruri. Aceasta este capacitatea pe care vrem sa o dezvoltam din ce in ce mai mult.
Cum poti face asta?
Intai de toate, petrece timp de calitate cu tine. Cateva minute in fiecare zi, in care sa fii atent la tine, la gandurile tale, corpul tau si viata ta per total. Poate iti amintesti de maxima ‘Cunoaste-te pe tine insuti’ de pe templul lui Apollo. Este un indemn spre a trai constient. Acest lucru iti aduce numeroase beneficii printre care cele mai relevante sunt imbunatatirea relatiei cu tine insuti si apoi cu toti ceilalti.
In al doilea rand este important sa iti cunosti valorile personale. A-ti cunoaste valorile iti usureaza deciziile de zi cu zi in toate contextele – daca vrei sa traiesti in armonie cu ele bineinteles.
De exemplu una dintre valorile tale este sanatatea. Cand mergi la supermarket sau cand iesi la cina cu familia iti este astfel mult mai usor sa alegi salata, legumele si fructele decat burgerul sau produsele semipreparate. Sau daca una dintre valorile tale este respectul, inseamna ca ii vei trata pe toti oamenii cu acelasi nivel de respect cu care te tratezi si pe tine, indiferent ca spala podelele sau ca sunt presedinti de tari.
Care sunt valorile tale cardinale?
In al treilea rand, este important sa stii ce iti doresti si sa ai niste obiective clare in aceasta directie. Si acest lucru iti usureaza deciziile. Creierul este cel mai sofisticat mecanism de pe aceasta planeta si el te ajuta sa recunosti in realitatea ta lucrurile la care te gandesti mai des. Avand claritate asupra destinatiei iti usureaza si mai mult alegerile de zi cu zi.
De exemplu daca vrei sa mergi in Groenlanda, iti vei cumpara bilet pentru aceasta destinatie, nu vei cumpara pentru Ecuador. Sau, daca unul dintre obiectivele tale este sa mergi in vacanta cu familia in Chile, vei ramane mult mai usor la job peste program ca sa faci orele suplimentare necesare. Vei face asta cu responsabilitate, asumare si, uneori, implicare. Sau, daca vrei sa iti schimbi jobul, vei fi mult mai atent la discutiile cu cei din jur, la reclamele de pe internet sau la afisele din metrou asupra oportunitatilor posibile.
Ce poti sa faci cu asta in zilele urmatoare?
Te incurajez sa iti asumi lucrurile pe care le ai in responsabilitate. Acest lucru incepe cu viata ta. De asemenea cand actionezi, orice faci, fa cu implicare caci numai asa poti sa experimentezi viata cu adevarat. Ai putea sa spui ca nu este adevarat dar daca iti amintesti ora de chimie din clasa a 6-a de care nu iti pasa deloc si mintea iti sarea la pauza, joaca sau la fata din prima banca, cat de multe lucruri au ramas cu tine din acea perioada? Si acum pune in balanta acea ora de istorie la care profesorul povestea atat de frumos incat timpul zbura pentru tine. Probabil si acum mai stii cateva povesti din al doilea razboi mondial.
De asemenea, petrece timp de calitate cu tine, descopera-ti valorile si seteaza-ti obiective clare. Nu fi atasat de rezultat caci oricum tot ce vezi se transforma si, peste suficienta vreme, nimic din ce cunosti acum nu va mai fi asa.
Poate iti amintesti povestea regelui care i-a ordonat bijutierului sau sa creeze cel mai frumos inel pe care acesta il vazuse si sa contina un mesaj care il va face pe rege sa planga atunci cand rade si sa rada atunci cand plange. A doua zi bijutierul vine cu o opera de arta pe care scria ‘Si asta va trece’.
Deci bucura-te de viata, fa-o constient si, aminteste-ti cat mai des cu putinta de faptul ca atunci cand ceva porneste din inima, totul este posibil.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Start typing and press Enter to search