In timp ce citesti acest articol, in lume se nasc 1500 de copii, corpul tau a produs 20 de milioane de noi celule si ai respirat de 300 de ori – aproximativ bineinteles ! Asta daca ai rabdare sa citesti pana la final. De asemenea, daca ai rabdare sa citesti pana la final vei afla cateva informatii care te vor ajuta sa devii mai productiv si sa iti realizezi obiectivele intr-un timp mai scurt.
Dar ce-i cu productivitatea?
In era industriala se numea managementul timpului. Dar cum era industriala a apus si acum vedem rasaritul erei intelepciunii, acest management al timpului nu se mai aplica. In zilele noastre, un lucrator din era intelepciunii primeste mai multa informatie in cateva ore luni dimineata decat primea un teoretician din managementul timpului acum 20 de ani, intr-o saptamana intreaga. Jocul s-a schimbat dragi prieteni si acum se numeste managementul atentiei.
In era intelepciunii, joburile sunt compuse din mai mult lucru cu mintea si mai putin cu “mainile”.
Daca in era agriculturii factorii de productie erau munca si natura, era industriala a venit in plus cu capitatul, acum ceea ce face diferenta este abilitatea noastra de a produce valoare din informatie. Moneda cu care platim acest proces este atentia noastra.
Pe parcursul zilei vom avea niveluri diferite de atentie. Pentru a usura aceste diferente putem imparti atentia in trei categorii diferite: inactiva, activa si proactiva. Iti amintesti perioadele acelea din zi in care te apuci de un raport si reusesti sa te concentrezi cu usurinta pe idei pana sa il finalizezi? Acea perioada este caracterizata de atentie proactiva. Dar perioadele in care ti-ai propus sa scrii acel articol culinar si in care ideile iti vin destul de usor dar odata cu ele vin si altele despre alte subiecte? Cu toate ca te concentrezi destul de bine, esti si usor distras. Aceasta perioada este caracterizata de un nivel activ de atentie. Si, in cele din urma, ajuns vreodata acasa dupa o zi plina de lucru, stii exact ce ai de facut, ai toate uneltele necesare iar cand te apuci de lucru tot ce reusesti sa faci este sa privesti in gol? Tocmai ai identificat nivelul inactiv de atentie.
Iti mai amintesti in trecut cand munca nu avea nevoie de nici o judecata? Lucrai intr-un bar sau intr-o fabrica de torturi. Aveai o cutie de capsuni si pe banda rulanta veneau niste torturi cu glazura. Munca ta era atat de simpla ca o puteai face si in somn – pune capsuni pe torturi. Nu aveai cum sa procrastinezi, nu erau multe oportunitati in care sa pari prostesc sau sa pierzi controlul si foarte putine probleme pe care sa le iei acasa la finalul turei.
Aceste joburi folosesc foarte putina atentie, sunt usor de facut chiar si cu o mahmureala si nu trebuie niciodata sa fii in forma maxima. Suna minunat din anumite puncte de vedere. Si indicatorul de succes era simplu – daca puneai toate capsunile pe torturi castigai, daca ratai jumatate din ele, nu era asa bine. Adevarul este ca foarte putine dintre aceste joburi inca exista si sunt preluate din ce in ce mai mult de roboti.
Acum imagineaza-ti in scenariul propus ca, pe langa capsunile pe care trebuie sa le pui pe torturi, mai esti si persoana care se ocupa de organizarea turelor, persoana care decide cat de repede sa mearga banda, persoana care face recrutarile, persoana care decide calitatea capsunilor si CEO-ul care trebuie sa decida daca nu ar fi mai usor sa vanda capsunile separat, tinand cont de trendul de sanatate de la nivel global.
In joburile din era intelepciunii trebuie nu numai sa executam niste actiuni specifice dar sa luam si decizii referitor la aceste actiuni. Deci facem atat munca de angajat cat si munca de sef. Pentru a oferi o intelegere mai buna, putem numi perioadele de gandire, strategie si planificare perioade in care suntem in modul sef iar perioadele in care executam aceste planuri, perioade in care suntem in modul angajat. “Cea mai grea munca dintre toate este ganditul” spunea Henry Ford.
Si ce poti sa faci cu aceasta informatie?
Intai de toate, determinand perioadele de atentie proactiva din fiecare zi si apoi planificand munca din modul sef in perioadele de atentie proactiva este un prim pas major in directia productivitatii.
Cum poti sa reusesti acest lucru? Pentru descoperirea atentiei pune-ti alarma sa sune din ora in ora timp de o saptamana si noteaza intr-o agenda nivelurile de atentie din fiecare moment. Pentru modul sef si modul angajat, fa o lista cu sarcinile tale curente si ocazionale iar apoi imparte-le in functie de nivelul de planificare, gandire si creativitate.
De ce ai vrea sa faci acest efort?
Beneficiul principal este acela ca atunci cand lucrezi obtii momentum si asta iti permite sa iti realizezi sarcinile si proiectele mai rapid sau… macar sa reusesti sa le realizezi.
Ei bine, ai investit opt minute din viata ta, inima ti-a batut de 300 de ori, corpul tau a produs 20 de milioane de celule si in lume au aparut 1500 de suflete noi. Dincolo de asta, ai acum suficienta informatie cat sa te pui in miscare sa devii mai productiv, pentru ca, nu-i asa, totul este posibil!
Recent Posts